Trance

08.11.2008 01:38

TRANCE

Trance je žánr elektronické taneční hudby, který se začal vyvíjet počátkem90. let. Domovem mu je hlavně Nizozemí a Německo, odkud se v průběhu let šířildál do Evropy a světa. Trance bývá popisován jako melodický styl s více či méněvolnou formou vycházející z kombinace techna a houseu. TRANCE. Na jedné straněmnozí trance považují za nechutnou komerci, na straně druhé jsou partiess touto hudbou v ČR takřka undergroundem. Jak je to možné? Trancetotiž momentálně prožívá období, kdy především němečtí producenti objevili jehopotenciální hitovost, vykradli z něj některé prvky, zbytek zaplnilikomerčním shitem a s výsledkem zažívají obrovský úspěch.

Co tovlastně trance je? Trance kombinuje opakující se, zároveň však rozvíjející semelodii, mnohovrstevnatost, vzniklá hudba pak silně závisí na kompozici, kterámusí udržet vše přirozené a zároveň bezmyšlenkovitě se neopakující. Bicímohou být dostatečně rázné pro dancefloor, ale není jim kladena takovádůležitost, jako např. u breakbeatu nebo drum'n'bassu. Tempo beatu se pohybujevěčinou  okolo 130-150 BPM (beats per minute)= úderů za minutu.      

 

Nazev TRANCE a jehopřeklad z angličtiny:Slovo Trance můžeme do češtiny přeložit několikaslovy.tyto slova jsou:
* strnutí
* trans/tranz (vytržení)
* vytržení
* polospánek
* bezvědomí
* extáze (vytržení)

*hypnotismus

 

 

Trance rozdělujeme:

 

Eurotrance:prochází vsoučasné době nejvýraznější změnou za několik posledních let. Charakteristickéje přitom zpomalení a hledání nových zvuků, které by nahradily už ohranétypicky tranceově euforické, či naopak typicky tranceově smutné melodie azvuky. Dnes Trance a progressive Trance nabraly nový dech, neuzavírají se dosebe, ale jsou schopny přijímat vlivy jiných žánrů a hlavně jít dopředu cestamizatím neprobádanými. Čeká nás úžasné hudební dobrodružství? Uvidíme.                                                                     

Melodic/Uplifting Trance - hlavní součástí skladby je většinou taková"všeobjímající", hutná melodie hraná většinou uměle vytvořenými samply,ale i na piáno a dokonce jsem slyšel i uplifting trance sesaxofonem :)

Hard Trance - jak už název napovídá, v tomto případě už se jednáo poměrně tvrdou muziku, často tu zůstává melodie, vyplouvající na povrchnapř. v tichých pasážích. Hardtrance je především dancefloor killer...

Progressive trance - je ve zkratce všechno, co se jinam nedá zařadit.Progressive je velmi obtížné definovat, radši si jeho příklad někdeposlechněte.

Psy-trance - tak tento styl stojí trochu mimo a s výšejmenovaným trancem nemá mnoho společného. Psy-trance se snaží předevšímprostřednictvím velmi, velmi originálních ruchů, šumů, efektů a dalšíchpodivných zvuků dosáhnout podobného stavu mysli, jaký přinášejí halucinogennídrogy. V současné době Psy-trance prožívá docela období rozmachua nejen že se dostává na povrch zemský čím dál tím častěji, ale dokoncezabrousí občas i na území České Republiky. In fact, psytrancové party jsoudnes mnohem běžnější než ty, kde se hraje uplifting.

Existují i další typy trancu, jako např. goa (podobný psytrancu) čitech-trance (všem asi dojde, že půjde o hybrid techna a trancu)aještě par dalších typu ale to bych už nechal tenle zaklad stačí.

TVŮRCI:
Mezi nejznámější a nejlepší tranceové skladatele patří například holandští DJTiesto, Svenson a Gielen, Armin van Buuren, Rank 1, Ferry Corsten, PaulOakenfold, PUSH; něměčtí Paul van Dyk a ATB. CJ Stone, američan Marcus Schulz,atd... . Trance je v současnosti jeden z mála stylů taneční hudby, který semimořádně rychle rozšiřuje a zejména u mladších lidí zaznamenává obrovskoupopularitu.

Původ Trance music lze asi opravdu vystopovat v Technu. Klasický Trance jetotiž dost rychlý, ale na rozdíl od techna je zvukově pestřejší, ba co víc, mámelodii. A právě ony typické trancové melodie mohou za to, že trance byl našípoměrně ortodoxní taneční scénou dlouho odmítán a označován za komerci. Svůjpodíl na takovémto "image" měly určitě i nesčetné radioedity různýchtranceovek, které se v mnoha případech skutečně staly komerčními hity dalekopřekračují hranice taneční scény směrem do main streamu. Opravdovým mistrembalancování na pomezí kvalitní taneční muziky a komerce je patrně dodnesnejvětší postava trance všech dob německý Paul van Dyk. Jeho písničky hrála astále hraje většina komerčních rádií, jeho klipy byly a jsou neodmyslitelnousoučástí vysílání hudebních televizních stanic. Ale, kdo byl někdy na jehoživém vystoupení, asi potvrdí, že to je muzika z úplně jiného světa. Paul jetotiž vynikající producent a dobře ví, co chtějí slyšet lidi z rádií a co majírádi ti, kteří chodí na jeho live sety. Svůj význam v souvislosti s toutotrance ikonou má jistě i to, že Paul van Dyk je Němec, protože Německo je zemí,kde se trancu a jeho různým podobám hodně daří a to už hodně dlouho. Ale stejnědobrym a daleko lepším trancerem je DJ Tiesto který je v této době snadnejuzpěšnější DJ planety.Ale o něm někdy jindy.

A co ke všemu dodat : Trance jepovažován za významný pokrok v oblasti postmoderní taneční hudby.A stejně takje to styl který posloucham.

 

 

 

 napište komentaře budu rad když budu vědět jak se to libi bo ne i za připominky cokoliv děkuji

 

 

 

Čerpal sem i z jinychzdrojů než z me hlavy takže se předem vištak omlouvam za převzaty text.

—————

Zpět